Einar Andersson

Målaren

Einar Andersson, målaren

Realism och fantasi

 

Einars barn kan vittna om han fantastiska bildminne. Nästan ingen av hans tavlor är målade utomhus ändå kan man känna igen precis vart de har blivit målade. Som bilden ovan som visar ön Hallö i den småländska sjön Färgen nära Femsjö. Den solnedgångsscenen är målad helt ur minnet men tillräckligt bra för att en förbipasserande webbsurfare skulle känna igen ön från sin barndoms sjö.

Men han kunde också måla fantasilandskap. Landskap skapade ur hans fantasi. Men också de blev då realistiska, för det var en del av det han tyckte var roigt. Den intelektuella utmaningen i att skapa ett realistiskt fantasilandskap.

Det som fascinerade honom mest genom livet var ändå utan tvekan sjön och dess fartyg. Han har målat oräkneliga mariner och hen blev en mästare på att återge hav och vatten i olika ljus och stämningar. Havens stora vandrare, segelfartygen seglar ofta omkring på de hav han målade, alltid ensama och alltid återgivna i detalj. Det är inga slumpfartyg som befolkar hans tavlor utan de är ofta noggrant återgivna skepp från någon nautisk uppslagsbok.

Titta och njut!

 

| Contact Us | ©2003 Per Kornhall